Olej arganowy pochodzi głównie z upraw Marokańskich i nazywa się go “płynnym złotem z Maroka”. W swoim składzie posiada bardzo dużą ilość witaminy E, dlatego uważany jest za eliksir młodości. Posiada dzięki temu dużą ilość prozdrowotnych właściwości i znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków dzięki właściwościom upiększającym.
Olej arganowy jest jednym z najtrudniej pozyskiwanych olejów - otrzymuje się go z drzewa arganowego, które występuje tylko w jednym miejscu świata tj. południowo-zachodniej części Maroka. Na jego cenę wpływa niewielka dostępność tego cennego składnika, oraz bardzo pracochłonny i ręczny sposób jego pozyskiwania.
W kuchni najczęściej wykorzystywany jest olej arganowy z prażonych ziaren arganu, charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i ciemno-złotym kolorem. Olej arganowy wzbogaci smak deserów i sałatek nadając im wyjątkowej nuty smakowej. Wspaniały smak i aromat olej arganowy pozyskuje dzięki ekologicznej uprawie i prażonym ziarnom pozyskiwanym z północno-afrykańskich upraw. Kobiety stosują niekiedy olej arganowy na włosy, aby dodać im blasku. W naszej ofercie znajduje się również olej arganowy pozyskiwany z nieprażonych ziaren arganu w szklanych butelkach. Zapraszamy także do działu kosmetycznego, znajdziecie tam Państwo między innymi olejek arganowy stosowany do pielęgnacji skóry i inne oleje naturalne.